понеделник, 11 май 2009 г.

Инструментални изследвания при съдовите заболявания

Инструменталните изследвания, използвани за диагностика на съдовите заболявания се разделят на две големи групи – инвазивни (при изследването е налице проникване в кръвоносните съдове на болния) и неинвазивни (без инвазия в организма).

Най-популярният метод за неинвазивно изследване е Доплер сонографията. Специално конструираната сонда изпраща към движещите се в съда еритроцити ултразвуков (УЗ) сигнал и улавя отразената от тях звукова вълна. В резултат на електронна обработка отразения сигнал се представя като характерен звук с пулсиращ характер или крива със специфична характеристика (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c0/SpectralDopplerA.jpg).

Съвременните апарати за съдова диагностика комбинират Доплер сонография и класическа 2D ехография за визуализиране на кръвоносните съдове и патологичните промени в тях. Електронната обработка на образа позволява изследваните кръвоносни съдове да се визуализират с цветове – червен за артериите и син – за вените (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/c/cc/ColourDopplerA.jpg) (1).

Към тази група спадат и много други специфични за съдовите заболявания изследвания като: транскраниална ДСГ, капиляроскопия, термография с течни кристали, лазерна флуксиметрия, плетизмография, които трябва да бъдат назначени и извършени от лекар-специалист.
Инвазивното рентгеново изследване на артериалните съдове се нарича ангиография, а това на венозните - флебография. При него се пунктира изследвания кръвоносен съд и през игла или катетър се вкарва контрастно вещество, което прави «видими» за рентгеновите лъчи засегнатите артерии или вени и патологичните промени в тях. Получените резултати се изобразяват на рентгенови снимки (Фиг. 1). Днес това изследване продължава да бъде «златен стандарт» по отношение на диагностиката на съдовите заболявания.

Магнитно Резонансната Ангиография (MRA) е модерна неинвазивна техника за изследване на кръвоносните съдове с или без използване на контраст. Предимства на метода са нейната безопасност и възможността за 3D реконструкции на образа.Съвременните мултисрезови компютърни томографи дават висококачествен образ на оцветените с контраст кръвоносните съдове (CTA), като получените образи могат да се въртят и да позволят изследваните обекти да се наблюдават от различни гледни точки (2,3). Тези изследвания са изключително прецизни за изобразяване на патологични промени в аортата и нейните големи клонове. (http://www.radiologyinfo.org/en/photocat/photos_pc.cfm?image=cta_renal-aort.jpg&pg=angioct), (http://www.radiologyinfo.org/en/photocat/photos_pc.cfm?image=scimitar_Movie.jpg&pg=angioct).