четвъртък, 22 юли 2010 г.

Кампанията ХВЕНК 2010 отново достигна до много от пациентите с разширени вени

И тази година през месеците май и юни кампанията за борба с Хроничната Венозна Недостатъчност (ХВЕНК) успя да достигне до много от пациентите с разширени вени.
Едно от големите и предимства през пролетта на 2010 г. беше, че пациентите вече знаеха за миналогодишната кампания и за проблемите свързани с диагностиката и лечението на заболяването и бяха готови да участват активно в организираните в различните градове на страната прегледи.
За разлика от миналата година, голяма част от болните с напредналите стадии на заболяването подходиха с доста по-голямо доверие към оперативните методи за лечението на заболяването и в рамките на два месеца доста от тях се подложиха на оперативно лечение и на т. нар. „безкръвна” ендовенозна лазерна аблация.
Друг важен момент беше нарастаналото желание на пациенти в по-напреднала възраст да се подложат на оперативно лечение, което подсказва, че кампанията достига до различни групи от хората с ХВЕНК и което е по-важно е успяла да ги убеди в необходимостта от провеждане на лечение с цел подобряване на качеството им на живот.


Снимка 1. Най-старият участник в кампанията в болница "Свети Иван Рилски", Стара Загора - Иван Тодоров на 86 години.

Разбира се преобладаващата част от хората, които не бяха подходящи за оперативно лечение получиха съвети за последващо поведение и им беше назначено лечение с Detralex 2x1 т. (или друг венотоник) и външна еластокомпресия в съчетание с разясняване на необходимия двигателен режим.

Снимка 2. При голяма част от пациентите беше назначено консервативно лечение

Малко преди да започне кампанията ХВЕНК 2010 Българското Национално Дружество по Ангиология и Съдова хирургия съвместно с фирма „Сервие” проведе и първото по рода си в България проучване сред рисковите групи на заболяването ХВЕНК. Резултатите от него показаха, че при над 60% от анкетираните се наблюдават един или повече симптоми на заболяването. Повече от 80% от хората с ясно изразени симптоми споделят, че не са посетили медицински специалист за консултация или за започване на лечение. Важен факт, който беше регистриран бе, че симптомите се срещат по-често сред младите хора в групата 17-29 г (38,71%) в сравнение с групите 30-45 г. (34,84%) и над 45 г. (26,45%).


Снимка 3. При част от пациентите се проведе оперативно лечение или т. нар. "безкръвна" ендовенозна лазерна аблация

Изредените до тук факти потвърждават необходимостта от провеждане на тези кампании и в бъдеще, за да се увеличава броят на болните до които те да достигнат. Резултатите от проучването обаче подсказват, че ключът към ефективното лечение продължава да е в ръцете не на специалистите съдови хирурзи, а на пациентите, които не ходят на преглед, въпреки прогресирането на заболяването и влошаването на качеството им на живот. Така, че съветът ни към тези пациенти е - не се страхувайте, а отидете на съдов хирург!