неделя, 16 януари 2011 г.



„Национална Бизнес Поща”
„Здравна Поща”
Бр. 3, 17-23.01.2011


Мадлен Пеева

В Стара Загора откриха Център за лечение на рани от съдов произход

Център за лечение на рани от съдов произход работи от началото на месец януари на базите на Медицински Център „III Поликлиника” и на Отделението по Съдова хирургия на МБАЛ „Свети Иван Рилски”в Стара Загора. Реализираната от колектива на Отделението ни инициатива е

в съзвучие с най-съвременните медицински тенденции в света
и със здравната политика на болницата, която цели осигуряване на оптимални условия за лечение на нуждаещите се, заяви Д-р Димитър Петков, началник на отделението. В него работят още Доц. Андрея Андреев, Д-р Петър Пенков, Д-р Милен Стоянов.
От няколко години в САЩ и Западна Европа центровете за лечение на труднозарастващи рани придобиват все по-голямо значение в лечебния процес поради тяхната достъпност и възможност за осигуряване на най-съвременните методи за лечение, които да достигат до максимално голям кръг от пациенти, в съчетание с висока икономическа ефективност.
Основна цел на разкрития център е провеждането на адекватно лечение и

обгрижване на болните с хронични рани
до тяхното пълно оздравяване и възстановяване на нормалното им качество на живот. В него се извършват диагностика и лечение на пациенти с венозни язви, диабетно стъпало, некрози и гангрени на крайниците и други трудно зарастващи рани. За всеки болен се изработва индивидулен план за лечение, съобразен с всички особености на раневия процес, каза още Д-р Петков.
Лекарите специалисти от центъра са с дългогодишен опит в областта на

лечението на съдовите заболявания и на труднозарастващите лезии
както и сестринският персонал, който е високо квалифициран и специално обучен.
Тясната колаборация със специалистите от МЦ "III поликлиника" и МБАЛ „Св. Иван Рилски”, в съчетание с наличната най-съвременна диагностична апаратура осигуряват комплексно и бързо обслужване на пациентите. За извършване на детайлна диагностика на разположение на Центъра са

ултразвуков цветен Доплер и спирален мултидетекторен компютърен томограф
за извършване на пълния обем стандартна и 3D диагностика на цялата кръвоносна система на човешкото тяло.
Микробиологичната лаборатория, която работи съвместно с Центъра, разполага с най-съвременна апаратура, осигуряваща идентификация на патогеннните микроорганизми и информация за подходящите в конкретните случаи антибиотици.
Приложението на съвременни превръзки на едни от най-реномираните фирми в света позволяват бързо и ефективно лечение на болните.

Използването на подходящите превръзки в различните фази
на оздравителните процеси в раната позволяват максимално ефективно очистване, предотвратяване на инфекцията, регулиране на влажността и рН, осигуряване на достъп на кислород до раневите повърхности, стимулиране и ускоряване на гранулационите и епителизационни процеси и по-бързо зарастване на лезиите от съдов произход.
Локалното лечение на труднозарастващите рани се комбинира с най-съвременните медикаментозни и оперативни подходи за лечение. Центърът разполага с

лазерна апаратура на немската фирма Biolitec
за лазерно облъчване на труднозарастващите лезии, което ускорява зарастването им.
При пациентите, при които прегледа с Доплерсонография установи, че причина за венозните язви е недостатъчност на клапния апарат, предлагаме извършването на Ендо Венозна Лазерна Аблация - безкръвна операция на разширените вени. Тя позволява затваряне на раните и възстановяване на работоспособноста и качеството на живот на пациентите в кратки срокове, каза Д-р Петков.
С цел максимално улесняване на достъпа на нуждаещите се до Центъра е разкрит специален телефон – 042/988969, на който става записването за преглед и може да се получи допълнителна информация. На разположение на пациентите е и електронна поща – centarzarani@gmail.com , а от интернет сайта - www.centarzarani.com, ще получите подробна информация за Центъра за лечение на рани от съдов произход.
Д-р Димитър Петков и сестра Екатерина Баева преглеждат поредния пациент