понеделник, 3 ноември 2014 г.

Пети Балкански Венозен Форум, София, 2014



Преди дни в хотел “Кемпински” в София се проведе най-интересното научно събитие за годината в областта на съдовата хирургия и ангиологията – Петият Балкански Венозен Форум.
Безспорен интерес предизвика присъствието на световноизвестни имена в областта на съдовата хирургия и ангиологията – Бо Еклоф, Паоло Прандони, Алън Дейвис, Едмонд Капедани, Мехмед Куртоглу и много други.   За престижа на форума допринесе и присъствието на един от редакторите на списание “Plebolymphology” – Франсоас Пич. Разбира се, че като в страна домакин българското участие беше най-значимо.
На форума бяха представени най-новите постижения в областта на флебологията. Особен интерес предизвикаха дискусиите за лечението на хроничната венозна болест с различните минималноинвазивни методики – ендо венозната лазерна и радиофреквентна аблации, различните техники за склерозиране и резултатите от тях. Представени бяха и нови апарати за лечение на разширените вени и вакуум терапия на венозни язви. 

                                  Презентация на вакуум апарат за лечение на венозни язви

В последният ден на базата на Националната Кардиологична Болница бяха проведени и два уоркшопа на които бяха представени нова апаратура за провеждане на термална ендовенозна аблация и нов метод за венозна тромбектомия със системата “Rotarex”.
Екипът на Отделението по съдова хирургия на МБАЛ “Св. Иван Рилски”, Стара Загора, участвува изключително активно в научните сесии, дискусиите и проведените срещи. Балканският Венозен Форум беше оценен от нас и всички участници като изключително ползотворен и полезен.
По време на форума, в традиционният си стил винаги да предлага нещо нетрадиционно, фирма “Servier” организира изключително оспорвано "автомобилно" състезание – “Detralex – Lead the Raсе” в който взеха участие почти всички.

                             Оспорван момент от състезанието

Отборната победа беше “извоювана” от нашето отделение, а Д-р Светослав Бисеров даде най-доброто време.
                         "Отборният победител" - Д-р И. Тенев, Доц. Д. Петков, Д-р С. Бисеров, 
                         Ст. м. с. Г. Тодорова, Д-р А. Елкин