понеделник, 15 февруари 2016 г.

МБАЛ “Тракия” стартира европейски проект за ендоваскуларно лечение на аневризми на коремната аорта

"Здравна поща"
15-21. 02. 2016 
Това съобщи Доц. Д-р Димитър Петков, д. м,  Началник на Отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия на МБАЛ “Тракия”, Стара Загора


Доц. Петков, наскоро се завърнахте от Германия. Какви са резултатите от Вашата визита там?
Моето посещение в Германия беше по повод специално организирана работна среща с цел внедряване на нов вид ендоваскуларни (“безкръвни”) процедури в нашето отделение и в целият Старозагорски регион. Това е проблем, върху решаването на който работим изключително упорито от известно време. Поканата беше отправена от компанията “Jotec”, Германия - единственният европейски производител на устройства за извършване на минималноинвазивни интервенции върху аортата и нейните клонове.
Целта на събитието на което присъствах беше обсъждане и изработване на проект, чрез който с помощта на компанията и специалисти от Германия в Стара Загора да стартира ендоваскуларното лечение на пациенти с аневризми на коремната аорта и илиачните артерии. Със задоволство трябва да отбележа, че разговорите протекоха в изключително конструктивна атмосфера. Всички наши предложения бяха обсъдени и приети, а целите на визитата бяха постигнати изцяло.
Разкажете какво по-конкретно представлява този проект и как ще се реализира той?
Проектът представлява програма, включваща пълният обем на обучение на нашият екип – теоретична подготовка, тренировъчна програма за работа с устройствата, провеждане на ендоваскуларно лечение на аневризми на коремната аорта (EVAR) на тренажори, обучение и участие в реални процедури в клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в Аахен, Германия. Изключително важен момент в преговорите беше постигнатото съгласие, през това обучение да преминат всички лекари от екипа ни, за да можем да сме подготвени за извършване на тези процедури в съответствие с европейските стандарти. След приключване на тази част от проекта ще започнат и първите интервенции в болница “Тракия”, като в началото екипът ни ще бъде подпомаган теоретично и практически лично от Доц. Готфрид Момерц – шеф на Клиниката в Аахен и лекари от неговият екип.
Логично най-важният въпрос, който ще си зададат пациентите, страдащи от аневризми на коремната аорта, е с какво новите процедури ще бъдат полезни за тях?

Този проект е изключително важен за всички пациенти с аневризми на коремната аорта и илиачните артериии в България. В момента в Европа и САЩ 90% от болните с тази патология се лекуват ендоваскуларно. В нашата страна засега устройствата за “безкръвната” операция не се финансират от Здравната каса, но имаме надежда, че това в най-скоро време ще се промени.  Надяваме се,  нашите пациенти също да се лекуват по този изключително щадящ и ефективен начин, който позволява на болните да са в къщи два – три дни след процедурата. А за да могат тези интервенции бързо да станат популярни,  трябва да имаме готов екип за тяхното провеждане. След визитата ми в Германия и  стартирането на проекта очакваме съвсем скоро в болница “Тракия”да бъдат извършени първите такива процедури на пациенти от Стара Загора и региона.