събота, 4 януари 2020 г.

EVAR преди и EVAR след


Интервю със създателите на ендоваскуларното лечение не аневризмите на аортата (EVAR) Хуан Пароди и Франк Вийт

Интервю на Енрико Ашър


В интервюто Хуан Пароди разказва за началото на неговите идеи и практически търсения на по-малко инвазивна и с по-малка смъртност ефективна процедура за лечение на аневризмите на коремната аорта.
Франк Вийт описва как неговият начален ентусиазъм за ендоваскуларен подход за лечението на това смъртоносно заболяване се посреща с изключителна резистентност от кръговете на съдовите хирурзи в САЩ.
Двамата пионери разказват и за това, че продължават упорито да работят за подобряване на качествата на устройствата използвани за извършването на EVAR (Енваскуларно Лечение на Аневризми на Аортата), като едновременно с това изразяват и категоричното си мнение, че препоръчваното от английските съдови хирурзи (NICE guideline) становище, за класическа отворена хирургия като първи избор вместо EVAR е ретроградно и упадъчно.

Някой исторически данни:
-       Първите 5 случая на прилагането на EVAR за лечение на аневризми на абдоминалната аорта (ААА) от Аржентина са публикувани от Parodi, Palmaz, Baron са публекувани в Annals of Vascular Surgery, 1991
-       В западна Европа първият EVAR е извършен през Октомври, 1992 г. от  Н. Parodi, Claude Mialhe, Claude Amicabile, Claudio Schonholz в Нанси, Франция
-       В САЩ първият EVAR е извършен в Ню Йорк от Н. Parodi, Frank Veith, Michael Marin, Jacob Cynamon и Claudio Schonholz през 1992 г.
                                                                             (Vascularnews, 18.12.2019)


Компютърна ангиография на Аневризма на Абдоминална (коремна) Аорта (ААА), лекувана ендоваскулано (EVAR)(Клиничен материал Доц. Д. Петков)