петък, 1 май 2020 г.

Топлото време засилва оплакванията на пациентите с разширени вени, но ендоваскуларните процедури лесно могат да решат проблема


За съжаление поради пандемията от COVID-19 през 2020 година традиционната кампания насочена към пациентите с разширени вени не може да бъде реализирана в мащабите, с които беще планирана и част от нея ще бъде проведена в електронните медии и социалните мрежи.
Пролетта започна и с повишаването на температурите оплакванията на болните от варикозна болест ще се засилват.
Какво не трябва да забравят пациентите с разширени вени?
С повишаването на температурите потъмняването на кожата, тежестта, напрежението, отоците и размерите на разширените вени прогресират.
В някой от случайте могат да се развият венозни язви, най-често разположени над вътрешният глезен.
Трябва да се обръща внимание на появата на зачервяване, парене, болка и втвърдяване по хода на разширени вени на долният крайник, тъй като това може да са първите симптоми на започващо възпаление в изменената венозна стена (флебит).
Какъв е профилът на българският пациент?
Пациентите в нашата страна все по-добре познават симптомите, диагностиката и съвременното лечение на заболяването. Преобладаващата част от тях активно търсат специализирана лекарска помощ с оглед бързото и минимално травматично решаване на проблемите им.
Какви са най-съвременните методи за лечение на варикозната болест?
Безспорните фаворити в съвременното лечение са ендовенозните процедури (лазерна – EVLA и радиофреквентна – RFA аблация) и склеротерапия. Това са методите, които с минимална травма за пациента осигуряват неговото бързо излекуване и завръщане към обичайните му активност и качество на живот.
Как се извършват лазерната аблация и склеротерапия?
Предлагаме няколко кратки видеоматериала от нашата практика, в които пациентите да се запознаят по-подробно с двете методики.
Склеротерапия с течност
Склеротерапия с пяна

Ендовенозна лазерна аблация (EVLA)
По отношение на възстановяването - пациентите могат да се завърнат към обичайната си дневна активност още на следващият ден.