вторник, 19 януари 2021 г.

"Здравето" Каротидни стенози част 2

 "Здравето"

28.11.2020 г.

Доц. д-р Димитър Петков, д.м.: Следете за стеснение на сънната артерия - това спасява от инсулт

Част 2

Атеросклерозата е водеща причина за развитието на състоянието

Едно интервю на Яна Бояджиева

- Какви методики се прилагат за лечение на каротидните стенози?

- Медикаментозното лечение включва антиангрегантна терапия и медикаменти, които намаляват нивото на холестерола. И, разбира се, наблюдение. Стенозите трябва да се следят динамично с ултразвукова диагностика - прогресират ли, влошават ли се. Другият вид лечение, което вече е свързано с директното въздействие върху стенозата, бива два вида: хирургично, т.е., отворено и ендоваскуларно. При ендоваскуларното лечение чрез пункция на кръвоносен съд на ръката или крака се достига до стеснената артерия и там се поставя стент. Това лечение е придобило вече широка известност и хората знаят за какво става въпрос.  

Другият метод, който е по-популярният, е отворената хирургия. Тя се изразява в достигане до сънната артерия, нейното отваряне, премахване на цялата плака, независимо дали е разязвена или е калциева. След което на мястото на самия отвор се поставя специална заплатка  (“кръпка”). Тази заплатка допълнително разширява артерията, извършва и превенция там повече да не се появи ново стеснение.

- А коя от тези две методики е по-добра, по-ефективна?

- Точно това е големият въпрос, който вълнува абсолютно всички пациенти - коя методика е по-добра. Естествено, че ендоваскуларната, като че ли създава впечатлението, че е по-добра, защото е по-щадяща за пациента. Обаче това, което е много важно и малко хора знаят, е, че има много мултицентрови изследвания (направени на различни места в света и върху сериозни групи от пациенти), които категорично доказват, че отворената хирургия има много по-добри резултати от ендоваскуларното лечение

Ендоваскуларното лечение има един съществен недостатък - все пак плаката остава, а с нея остават и повърхности, които отделят или образуват микрочастици. Те  непрекъснато емболизират мозъка и днес се счита, че това е една от причините за деменцията, която се развива по-късно. За съжаление, съществува и риск от рестенози - повторно развитие на стеснение, независимо, че там има поставен стент. Причината е фактът, че атеросклеротичните плаки могат отново да проникнат между пластинките на стента. 

Какво ще ни спаси от атеросклерозата

При оперативното лечение първо плаките се изчистват много внимателно под окото на хирурга, като не се оставят никакви тромбогенни повърхности. И второ, заплатката, която се поставя, разширява артерията и всъщност е втора, допълнителна защита. Дори и да се появи рестеноза, тя няма да е значителна и да налага интервенционално или оперативно лечение, защото диаметърът на артерията ще бъде достатъчно голям. Това днес е доказано категорично от статистиката и гайдлайните, издадени в тази област и въпреки че в нашата клиника сме големи фенове на ендоваскуларните процедури, оперираме всеки пациент, който има индикации за такава интервенция. Причината за това наше поведение е, че към момента отворената хирургия е с по-добри резултати по отношение на решаването на проблема със стенотичните плаки и превенция на инсултите. 

- Т.е., да мотивираме пациентите за това да не се страхуват от отворената операция, въпреки желанието им за по-щадящо ендоваскуларно лечение?

- Да, точно така. Затова са всички тези разговори, които водим в медиите, да информираме нашите пациенти. И най-важното е да знаят към кого да се обърнат. Защото, когато човек се разболее, понякога е трудно да се ориентира. Затова е важно хората да бъдат информирани. И то от специалисти точно в тази област, тъй като не е тайна, че има места, където се рекламират неистини, да не използвам по-силни думи, а хората се подвеждат.

- Прилагат ли се вече по-широко в България тези методи за лечение на стеснени сънни артерии?

- Разбира се. Има няколко клиники в България, където стеснените сънни артерии се оперират и аз съм радостен, че ние сме една от малкото клиники в България, които се занимават както с отворена хирургия, така и със стентиране. Когато не може да се извърши операцията, стентирането е вариант. Нашата клиника е една от малкото, които се занимават с каротидна хирургия.

- Имате ли много пациенти, на които прилагате такова лечение, доц. Петков?

- На всеки, на който се налага, прилагаме лечение. Имаме пациенти от цяла България. Дори вчера от Варна ми се обади един наш пациент, на когото се следи каротидната стеноза. Тя не беше голяма, не беше разязвена. Но сега, притеснен поради пандемията, се обади дали може да отложим за известно време поредния скрининг. Хората от цяла България търсят начин да бъдат лекувани. Дори и в тези тежки времена.

Като че ли, темата за каротидните стенози не е много популярна. Аз мисля, че вероятно това идва от факта, че по тази тема може да се намери по-малко информация. И понеже съвсем скоро беше Световният ден за борба с инсулта (29 октомври), това е прекрасен повод да стигнем по някакъв начин до хората и да ги информираме, че това състояние може  да бъде лекувано, а пациентите да живеят нормален живот. 

Аз имам пациент, на когото оперирахме и двете сънни артерии. И до днес той продължава да ми изпраща картички, тъй като работи в Испания от години. Човекът с благодарност казва: “Вие ме върнахте към живота”. 

Сега води нормален живот - работи, има внуци, от много години се познаваме с него. Той е интересен случай, защото се наложи да оперираме и двете сънни артерии, когато още беше млад.

- Значи е бил с голям риск от инсулт?

- Абсолютно, да. Той всъщност, живее нормален живот благодарение на тези операции. Иначе го грозеше едно ужасно състояние - тежък инсулт. Така че, това е профилактика, превенция и помощ срещу тези евентуални тежки усложнения. 

Затова още веднъж да призовем хората да не пренебрегват такива състояния и да бъдат активни в това отношение. При наличие на оплаквания, при които има съмнение за запушване на артерии в краката, в корема, да се посъветват и за състоянието на каротидните си артерии. Защото, както вече споменах в началото, между 30 и 50% от тези пациенти реално са засегнати. Това е статистиката, от нея няма как да избягаме.  Относно конкретните препоръки: движете се винаги, грижете се за себе си, следете стойностите на холестерола и кръвното си налягане, борете се със затлъстяването - стандартните препоръки за борба с атеросклерозата.