сряда, 28 ноември 2018 г.

Лимфедем на крайниците – заболяването може да бъде лекувано успешно

Д-р Емилия Петкова


Интервю на Татяна Байкушева


-->
Д-р Емилия Петкова е специалист по „Физикална и рехабилитационна медицина” с дългогодишна практика.  Магистър  „Стопанско управление и Здравен мениджмънт”.  Притежава редица квалификации, сред които „Лазертерапия и лазерпунктура”, „Мануална медицина”, „Електродиагностика и електростимулации”, „Лечение на Лимфедем” в Европейския център за лечение на лимфедем–Hinterzarten и др. Специализирала в Германия, Великобритания и САЩ.

Д-р Петкова, какво заболяване е лимфедемът на крайниците и често ли се среща сред населението?
Лимфедемът е хронично заболяване, проявяващо се с блед неболезнен оток  на крайника, който се дължи  на дисбаланс в транспорта на междуклетъчната течност и лимфата. Вроденият (първичен) лимфедем се среща рядко, но вторичният, които се развива след премахване  на лимфни възли (лимфни дисекции) при онкологични операции (хистеректомии и премахване на гърда), както и последващите курсове лъчетерапия, се наблюдава изключително често. Нарастването на честотата на заболяването се дължи на ръста на онкологични заболявания и нарастналата агресивност на оперативното им лечение. Това е и причината жените да са засегнати по-често от заболяването. Без лечение отокът прогресира и се втвърдява, засегнатият крайник може да достигне големи размери. Появяват се незарставщи рани и лимфорея (изтичане на лимфна течност от раневите повърхности). Постепенното прогресиране на отока уврежда качеството на живот на болния.
Какви са симптомите и как да ги разпознаем?
Заболяването протича през няколко стадия. Нулев - наблюдва се при пациенти след проведени онкологични операции с лимфна дисекция и лъчетерапия. В първи стадий отокът е “мек” и по време на сън може да изчезне почти напълно. Втори стадий се характеризира с твърд оток, който спада незначително, а крайникът е леко деформиран. Трети  стадий (елефантиаза) се характеризира с много твърд оток, който не се влияе от хоризонтиране, напълно деформиран  и с големи размери крайник, развитие на тежки кожни изменения – хиперкератоза, незаздравяващи ранички, мехурчета с лимфна течност (която често изтича), кожни инфекции.
Лесно ли се поставя диагнозата?
При съмнения за лимфедем, пациентите трябва да посетят съдов хирург за консултация. Подробната анамнеза (прекарани онкологични операции и лъчелечение) и съдов статус, съчетан със симетрично измерване на обиколките на крайниците най-често уточняват диагнозата. При необходимост може да се извършат Доплер Соно Графия (ДСГ) на кръвоносните съдове или компютърна томография на засегнатият крайник.
Лекува ли се това заболяване и какви са резултатите?
След редица опити за оперативно лечение на лимфедема през ХХ век, днес имаме категорични  доказателства, че най-добри резултати  се постигат с неоперативно лечение чрез прилагане на Деконгестивната Терапия (ДКТ), въведена за първи път в медицинската практика в Германия от Проф. М. Фьолди.  Днес ДКТ се прилага в 95% от случаите и се състои от комбинация от специални масажни техники, ускоряващи лимфния отток на засегнатият крайник. Лечението се извършва в различни по брой лечебни сеанси в зависимост от тежестта на лимфния оток, като понякога се налагат 2 и повече лечебни курса годишно. Лечебният курс на ДКТ завършва със задължително бандажиране на крайника със специфични превързочни материали, които в последствие се заменят от специален еластичен чорап. По отношение на резултатите – те се изразяват в редукция на отока на крайниците и значително подобряване на качеството на живот пациентите. Тук трябва да подчертая, че за мен беше истинско удоволствие да бъда на обучение в Клиниката на Проф. Фьолди и днес тази методика вече да се прилага и в България.
Разкажете ни ни по-подробно за престоят ви в Клиниката на Проф. Фьолди?
Клиниката е разположена в красива планинска местност до градчето Хинтерцартен в Германия. Работата е изключително организирана и интензивна, по немски, тъй като там се лекуват пациенти от цял свят. Проф. Фьолди и членовете на нейният екип са безкрайно отзивчиви и това ми позволи да науча изключително много за съвременното ефективно лечение на лимфедема, базиращо се на тяхната методика. Като лекар съм изключително радостна, че ще можем да помогнем за лечението на много болни и то така, както това се прави във водещият в Европа център за лечение на лимфедем на крайниците. За пациентите, които ще се заинтересуват, как могат да се свържат с нас ще посочим нашият сайт: www.dr-emipetkova.com и телефонът на центъра ни в Стара Загора 042/ 26 00 24.

-->
Д-р Емилия Петкова с Проф. Фьолди и част от екипът и по време на обучението в Германия.