четвъртък, 2 декември 2021 г.

За съдовите усложнения, развиващи се при Covid болни и за необходимостта от ваксиниране

Интервю на Доц. Димитър Петков, Вестник “Доктор”, 29. 11. 2021 г. 

Ако настъпят патологични промени в крайниците, не изпадайте в паника, а се обърнете към компетентен специалист

 

Няма никакви основания за притеснения от прилагането на ваксините


-       Доц. Петков, свидетели сме на големи страхове от ваксините и съответно отказ от ваксиниране. Затова  искам да ви питам дали има случай на тромбоза след поставяне на ваксина против Ковид?

-       Бих искал да заявя категорично, че няма основания за притеснения от прилагането на ваксините. Това го заявяват и специалистите в областта на това заболяване – вирусолози, инфекционисти, епидемиолози. Така че хората могат да бъдат спокойни. Тук бих искал да обърна особено внимание на следното: рисковете от развитие на усложнения са много по-големи при хората, боледуващи от Covid, независимо дали боледуват леко, средно или тежко, отколкото от поставянето на ваксина. Това e изключително важно и ние трябва да го повтаряме, за да могат хората да преодолеят своите страхове.

 

Колкото повече заболявания имате, толкова по-необходимо е да се ваксинирате

 

-       Има ли съдови заболявания, заради които не е желателно да се постави ваксина против ковид? Има ли противопоказания за ваши пациенти?

-       Не смятам, че има сериозни противопоказания при каквото и да е заболяване в областта на съдовата патология.  Има заболявания при които трябва да се помисли по-скоро не дали да се извърши ваксинация, а с каква ваксина и в кой момент от лечебния процес да бъде проведена. Като цяло противопоказанията за ваксиниране са малко. Тук бих искал да обърна внимание, че с колкото повече заболявания са пациентите, толкова по -необходимо е те да се ваксинират. Именно придружаващите заболявания увеличават риска коронавирусната инфекция да протече по-неблагоприятно.

 

-       Доц. Петков, моля ви да посочите какви съдови усложнения могат да се развият след прекарана коронавирусна инфекция?

-       Налице е увеличаване на случаите на тромбозите, които се развиват във венозната и артериалната система на боледуващите и преболедували от Covid пациенти. Образуването на тромби (съсиреци) след прекаран Covid засяга както венозната система – дълбоки венозни тромбози с последваща опасност от развитие на белодробен тромбоемболизъм с фатален край, така и артериалната система  с развитие на остра артериална недостатъчност, заплашваща пациентите със загуба на засегнатите крайници.

 

-       Предполагам, че терапията на тези два вида усложнения е различна?

-       Да, тези два вида заболявания се лекуват и проследяват по различен начин. За съжаление, нарастването на тези случаи е налице - в интензивните отделения на  болниците по света около една трета от тежко болните пациенти с коронавирус развиват дълбоки венозни тромбози. По-рядко, но доста по-тежко е развитието на белодробен тромбоемболизъм, който за съжаление може да е с фатален край.

 

-       А вярно ли е, че тромбоза може да възникне месеци след преболедуване на ковид инфекцията?

-       Промените в хемостазата, съчетани с развиващите се увреди на кръвоносните съдове, могат да доведат до възникне на венозна или артериална тромбоза и по-късно във времето. Това е и причината, при всички болни с индикации да се провежда антикоагулантна или антиагрегантна терапия за различни периоди от време по преценка на наблюдаващите пациентите лекари.

 

-       Въпросът е да не се пропусне момента, пациентите да попаднат при вас навреме?

-       Разбира се, че това е най-важното и аз считам, че съвместната ни дългогодишна работа с общопрактикуващите лекари е с много позитиви и ние сме сигурни, че те са подготвени да се ориентират в тази патология и да насочват пациентите към специалист, когато се налага.

 

-       А самият пациент може ли да установи някакви признаци, които да го стреснат и да потърси помощ?

-       Не съм привърженик на изреждането на симптоми, защото те могат да създадат ненужно напрежение в пациента. Това, което бих искал да изтъкна, е следното: настъпят ли някакви патологични промени, най-често в крайниците, е желателно да потърсите компетентен лекарски съвет, включително и ако сте прекарали Covid. В никакъв случай не изпадайте в паника, тъй като може да има съвсем други причини за развитието на подобни оплаквания.

 

Публикува се със съкращения