понеделник, 22 юни 2009 г.

Национална кампания за разширени вени 2009

(Стара Загора, 18 и 19 юни 2009)



"Над 100 си прегледаха безплатно вените в МБАЛ „Св. Иван Рилски”

Йорданка Джонджорова, „Старозагорски новини”, 22 юни 2009 г, стр. 6




Три дни вместо планираните два преглеждаха безплатно лекарите от Отделението по Съдова хирургия към старозагорската МБАЛ „Св. Иван Рилски” и през кабинета в МЦ „Трета поликлиника” преминаха повече от 100 пациенти. Така и най-новата болница в региона се включи в поредната Национална кампания за разширени вени, организирана от Българското Национално Дружество по Ангиология и Съдова Хирургия.
„Преглеждахме дори и незаписани пациенти, всички от екипа начело с доц. Андрея Андреев, колегата д-р Петър Пенков и аз. Не сме връщали никого. През кабинета преминаха хора в различни възрасти с оплаквания от социално-значимото заболяване. За съжаление сред най – проблемните пациенти с разширени вени са хора в активна възраст. Има и случаи на доста млади хора”, каза за „Старозагорски новини” д-р Димитър Петков.
Националната кампания се прави в най-подходящото време през юни, когато симптомите на венозните проблеми са най-изразителни, коментират специалистите. Точно в първите горещи дни от летния сезон хората чустват умора и подуване на долните крайници в края на деня, сърбеж, стрелкащи болки, потъмняване и втърдяване на мускулите на подбедрицата. Появяват се видимо разширените вени и затова пациентите сами откриват заболяването и търсят лекарска помощ.
През годините тези тези безплатни кампании стават все по-популярни и ефективни за лечението на хроничната венозна болест. Освен лекарските консултации, цялото ни общество се запознава с проблемите на това заболяване и съвременните методи за неговото лечение, смятат специалистите – съдови хирурзи.
„Радостен факт е, че Отделението по Съдова хирургия в МБАЛ „Св. Иван Рилски” разполага с всички най-модерни методики за съвременно оперативно лечение на хроничната венозна болест като склеротерапия или безкръвната ендовенозна лазерна аблация”, обяснява Д-р Димитър Петков, д.м, и даде своите съвети за хората, които чувстват проблеми с вените:
„Движението е враг на разширените вени – ходене, тичане, плуване, различните видове спорт, без силовите, са препоръчителни за хора с оплаквания от разширени вени. За тях са еднакво противопоказани продължителното седене на стол, както и прав. На всеки час в офиса си раздвижвайте краката с повдигане на пети и пръсти. Поливайте вечер краката със студена вода, а при умора ги повдигайте нависоко. Използвайте предстоящата ваканция за тичане по морския бряг във водата, морските бани са изключително полезни.
Слънцето и горещината засилват симптомите на болестта, затова ползвайте морските бани сутрин и вечер”.

Горе на снимките: Доц. А. Андреев по време на прегледите и желаещите да бъдат прегледани.

Д-р П. Пенков и ст.м. с. Г. Тодорова по време на кампанията в града на липите.


Д-р Д. Петков и неговите пациенти.

Най-добрата терапия за пациента - основна цел на кампанията.