неделя, 7 юни 2009 г.


Национална кампания за разширени вени 2009

Безплатни прегледи на пациенти с разширени вени ще извършат през м. Юни съдовите хирурзи Д-р Петър Пенков и Д-р Димитър Петков д.м, от отделението по Съдова хирургия на МБАЛ „Свети Иван Рилски”, Стара Загора. Прегледите са част от Националната кампания за разширени вени, организирана от Българското Национално Дружество по Ангиология и Съдова Хирургия (БНДАСХ).
Прегледите ще се извършат в Хасково на 17 и 18 юни (сряда и четвъртък) в ДКЦ „Свети Георги”, ул. „Стефан Стамболов” № 2, като предварителното записване на желаещите ще се извърши на телефон: 038/ 606 229.
В Стара Загора прегледите ще бъдат на 18 и 19 юни (четвъртък и петък) и ще се проведат в Медицински Център „Трета поликлиника”, а телефонът за записване е: 042/ 988 969. Предварителното записване е необходимо, тъй като броят на прегледите все пак е лимитиран.
И през тази година в периода 9 юни – 2 юли Националната кампания ще осигури безплатни прегледи на пациенти с хронична венозна болест в 10 града на България - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Горна Оряховица, Русе и Хасково.
Хроничната венозна болест засяга между 30% и 50% от хората в зряла възраст в страните от Европейската общност. По данни на Българското Национално Дружество по Ангиология и Съдова Хирургия (БНДАСХ) 37% от българите са с разширени вени на долните крайници - 47% са жените, а 30% са мъжете, като само 1% от пациентите с това заболяване се лекуват. Тази статистиката е направена след съвместно проучване на дружеството и фармацевтичната компания Servier. В него са взели участие 576 лекари, които са проследили 26 570 пациенти на възраст над 20 години. Данните бяха представени в началото на юни от Проф. Тодор Захариев – Председател на БНДАСХ и Национален консултант по съдова хирургия. Днес заболяването се причислява към социално значимите, тъй като загубите от временна и трайна нетрудоспособност в световен мащаб са големи (1,2,3).
Най-характерния белег на болестта е развитието на разширени в различна степен вени по долните крайници, като заболяването минава през различни клинични стадии. Към разширените вени, които пациентите най-често откриват сами, постепенно се добавят умора в крайниците в края на деня, сърбеж, стрелкащи болки, потъмняване и втвърдяване на кожата на подбедрицата, дерматити, а в крайната фаза се оформя и една или няколко болезнени язви, които практически не зарастват, въпреки упоритото лечение (3).
От няколко години в България се обръща особено внимание на хроничната венозна болест, нейното разпространение и адекватната диагностика и лечение. Безспорна заслуга за акцента върху това заболяване е на БНДАСХ. Като популярен и ефективен метод се наложи провеждането на ежегодните национални кампании за разширени вени. Те включват запознаване на широката общественост с проблемите на заболяването и съвременните методи за неговото лечение, както и провеждане на ежегодни прегледи на населението, които се извършват от специалисти - съдови хирурзи (1,2).
3. Bergan J, The Vein Book, Elservier Inc. 2007