петък, 9 октомври 2009 г.



Вестник „Старозагорски новини”
8 Октомври 2009, стр. 13



В Отделението по Съдова хирургия в МБАЛ „Свети Иван Рилски”
правят безкръвни операции с лазер
Дани Милева
Първите няколко безкръвни операции с лазер по метода на ендовенозната лазерна аблация в МБАЛ „Св. Иван Рилски” са вече факт. След подписването на договор с НЗОК от 1 октомври специалистите съдови хирурзи от Отделението по съдова хирургия на МБАЛ „Свети Иван Рилски” вече работят по всички клинични пътеки за диагностика и лечение на съдовите заболявания. Това определено ще улесни пациентите от Стара Загора и региона да получат пълният обем от специализирана помощ и ще им предостави достъп до всички най-съвременни методи за диагностика и лечение на заболяванията на кръвоносните съдове. Това бе и поводът за разговор със съдовите хируррзи Д-р Димитър Петков, д.м. и Д-р Петър Пенков.


Често ли се използва този метод за лечение на разширените вени?
ЕндоВенозната Лазерна Аблация /ЕВЛА/ е най-съвременният представител на минимално инвазивните или „безкръвни” техники за лечение на разширените вени без голяма операция /стрипинг/, като резултатът е идентичен с този от хирургична интервенция. В последните години методът стана световен стандарт в лечението на варикозната болест (разширени вени), което беше потвърдено и на Годишната среща на Европейското Дружество по Съдова хирургия (ESVS), която се проведе през септември в Осло, Норвегия. След въвеждането му в хирургичната практика, оперативните интервенции по повод патологичното разширение на венозната система в басейна на голямата и малка подкожни вени на долният крайник спаднаха от 60 на 15%.


Какво представлява ЕндоВенозната Лазерна Аблация?
Думата ендовенозна означава, че процедурата се извършва от вътрешната страна на вената. Когато лазерната енергия въздейства върху вътрешната повърхност на вената, тя я нагрява и предизвиква свиването и затварянето (обтурация) на съда. Пациентите трябва да знаят, че след изключването на разширената вената от кръвобръщението, кръвта се насочва към други венозни съдове без последствие за човешкият организъм.
Процедурата се извършва през малка дупчица на кожата, която не се налага да се затваря с шев и практически липсват белези след интервенцията. През този отвор във вената се вкарват катетър и тънко оптично влакно, провеждащо лазерната енергия, като движението му непрекъснато се контролира с ултразвуков апарат. При достигане необходимата дължина се включва лазерната енергия и влакното се изтегля бавно по хода на разширената вена.

Болезнена ли е процедурата?
Лазерната аблация се извършва с особен вид местно обезболяване – тумесцентна анестезия, която се инфилтрира по цялата дължина около променената вена под непрекъснат ехографски контрол. Този вид обезболяване има редица предимства, но най важното е, че след процедурата пациентът става от операционната маса и веднага започва спокойно да ходи, след като около крака му се сложи еластична превръзка.
При първото убождане за инжектиране на обезболяващия разтвор около вената може да се регистрира чувство за лека болка или разпъване. Това може да се наблюдава и по време на самата процедура, но болката е поносима и бързо изчезва.
Няколко часа след провеждането на ЕЛА пациентите могат да се върнат към нормалния си начин на живот.

Какви странични реакции могат да се наблюдават след интервенцията?
След отзвучаване на локалната анестезия по хода на вената могат да настъпят слаби болки, но те изчезват сравнително бързо. Около третираната вена се получават леки „синини” (хематоми), които избледняват след около 10 дни. Могат да се наблюдават и чувство за разпъване и изтръпване или уплътнение по хода на третираната вена, но те са преходни.

Могат ли всички пациенти да се лекуват с ЕВЛА?
За съжаление методът не може да се прилага при всички пациенти. В част от случаите разширените вени са пръснати или разположени в пакети, коита са позиционирани далеч от басейните на голямата и малка подкожни вени, а прекараните тромбофлебити са противопоказание за ЕВЛА, така че оперативното лечение не може винаги да се избегне, а решението кой метод да се избере е в ръцете на опитните съдови хирурзи.

Д-р Петков и Д-р Пенков правят първата безкръвна операция в МБАЛ "Св. Иван Рилски"