петък, 18 септември 2009 г.


„Национална Бизнес Поща”, бр. 37, 14-20. 09. 2009
Мадлен ПЕЕВА

Д-р Димитър Петков д.м, съдов хирург в МБАЛ „Свети Иван Рилски” – Стара Загора:

„На годишната среща в Норвегия отделихме особено внимание на безкръвните операции”


От 3 до 6 септември в столицата на Норвегия - Осло се проведе XXIII годишна среща на една от най-престижните организации в областта на съдовата хирургия - Европейското дружество по съдова хирургия. В нея участвуваха над 1700 специалисти от цял свят, занимаващи се с диагностиката и лечението на съдовите заболявания.
След приключването и, тази среща беше окачествена от организаторите като особено важна, тъй като за първи път в нея участвуваха медицински сестри, работещи в клиники и отделения, лекуващи съдови заболявания и ехографисти, занимаващи се с дианостика на съдовата патология.
Старозагорският съдов хирург Д-р Димитър Петков бе сред участниците в научния форум.



- Д-р Петков, какви проблеми обсъжда тазгодишната среща на водещите специалисти по съдова хирургия?
- Проблемите, които се обсъждаха в областта на съдовите заболявания и върху които беше базирана научната програма бяха няколко. Особено внимание беше отделено на новостите в областта на ендоваскуларната хирургия (така наречените „безкръвни операции”), свързани с усъвършенстването на инструментариума и апаратурата за тяхното извършване, както и на дискусията, докъде стигат възможностите на ендоваскуларните оперативни методики.
Значимо място беше отделено на проблемите, свързани с възможните усложнения в съдовата хирургия. Детаилно бяха дискутирани най-честите от тях и начините за лечението им. Трябва да отбележа, че в дискусиите взеха участие едни от най-известните съдови хирурзи в света.
Особено внимание на годишната среща беше отделено и на лечението на варикозната болест (разширени вени). И тук, както на всички сесии бяха представени най-новите възможности за лечение и резултатите от тяхното приложение. В световен мащаб се налага мнението, че в момента ендовенозната лазерна и радиофреквентна аблация са на „върха на вълната” като метод за лечение на разширените вени, но всички специалисти бяха категорични, че те не са „панацея” и, че чисто оперативното лечение има свои предимства, при наличие на показания за прилагането му.



- За първи път в годишната среща участваха и медицински сестри и ехографисти. Каква беше тяхната роля в това научно събитие?
- Една от научните сесии, от която всички участници живо се интересуваха, беше тази на специалистите по здравни грижи (медицинските сестри) и ехографистите. Там бяха проведени лекции, запознаващи участниците с бъдещето на лечението на съдовите заболявания, възможностите и перспективите за развитие на ехографските изследвания в тази област.


- Д-р Петков, какви са впечатленията Ви от Осло и от Норвегия?
- Осло е един прекрасно уреден град, както и цялата държава Норвегия. В нея живеят засмени, руси и любезни хора, които доколкото разбрах много работят, за да живеят добре. По отношение на медицината също стандартите са високи, както в най-развитите държави в от ЕС и САЩ. Не случайно доста норвежки лекари заемат високи постове в престижни световни медицински организации.