петък, 19 февруари 2010 г.

Болест на Бюргер или Тромбангиитис облитеранс

(Част 2 - Клинична картина)

В началото на развитието на заболяването преобладават оплаквания от изтръпване и изстиване на пръстите, космите започват да падат, повишена е чупливостта на ръбовете на ноктите. Постепенно се появява клаудикацио интермитенс, като най-често то е от периферен тип – болката при ходене се локализира в стъпалото (1,2,4,6). При авансирането на заболяването се появяват нетърпими болки в покой и през нощта, развиват се гангрена и атонични рани по пръстите и стъпалото. При въвличане от болестния процес на артерии от други басейни на човешкото тяло се развива съответната симптоматика – при засягане на коронарните артерии – сърдечен инфаркт; при засягане на мозъчните – мозъчен инсулт; при засягане на коремните – ангина абдоминалис (1-5).
Анализа на клиничната картина регистрира наличието на характерни особености оформящи определени форми на протичане на болестта.
Мека форма. След адекватно провеждане на лечение и спиране на тютюнопушенето не се развиват некрози и гангрена н крайниците.
Типична форма. Заболяването протича вълнообразно с периодично влошаване – поява на болки в покой и развитие на атонични рани и гангрена, последвани от подобряване на клиничната картина и овладяване на симптоматиката при адекватно лечение без пушене.
Псевдоемболична форма. Започва на пръв поглед внезапно и наподобява клиничната картина на емболия с развитие на остра артериална недостатъчност – рязко започваща нетърпима болка, изчезване на чувствителността и ограничаване в различна степен на двигателната активност на пръстите.
Генерализирана форма. След развитие на първоначалната симтоматика, заболяването авансира непрекъснато с ангажиране на четирите крайника и развитие на коремна, мозъчна и сърдечна симтоматика. Смъртността при тази форма на заболяването е висока (43%).
Комбинирана форма. Тук върху засегнатите от болестта на Buerger артерии се наслагват промени, дължащи се на атеросклероза или диабетна макроангиопатия , най-често в артерии с по-голям калибър (бедрени, илиачни) в резултат на което се развива „смесена” артериална декомпенсация (1,4,5).

1.Петков Д, Д. Луканова, А. Андреев, Тромбангиитис облитеранс (ТАО) или болест на Бюргер, В: Съдови заболявания, Издателство „Проф. Марин Дринов”, София, 1998
2.Петков Д, Болест на Бюргер, Ангиология и съдова хирургия, 3, 2001
3.Петков Д, Съвременни аспекти в диагностиката и лечението на болестта на Buerger, Докторска дисертация, София 2005
4.Петков Д, Болест на Buerger – какво научихме за 100 години?, Ангиология и съдова хирургия, 2010, под печат

5.Andreev A, D. Petkov, T. Kavrakov, Surgical revascularization on Buerger’s disease patients – a 12-years experience, International Journal of Angiology, 12, 2003
6.S. Shionoya – лична кореспонденция.