понеделник, 27 септември 2010 г.


"Национална Бизнес Поща" -
"Здравна поща"
бр. 39, 27.09-3.10.2010

Мадлен Пеева

Д-р Димитър Петков, д.м, Съдов хирург, Началник на Отделение по Съдова хирургия, МБАЛ «Свети Иван Рилски», Стара Загора:

В света повече от 40% от съдовите операции вече се извършват с ендоваскуларни техники

Поредният Конгрес на Европейската Асоциация по Съдова хирургия ( ESVS), който се проведе от 16 до 19 септември 2010 г. в Амстердам, Холандия отново се превърна в среща на съдовите хирурзи от цял свят. Един от участниците в този престижен форум Д-р Димитър Петков, д.м, Началник на Отделението по Съдова хирургия на МБАЛ «Свети Иван Рилски», Стара Загора, сподели своите впечатления от изключително престижният форум.

-Д-р Петков, кои бяха най-важните проблеми, които обсъждаха съдовите хирурзи на 24-тата среща на ESVS в Амстердам?

-Считам, че основните проблеми, които вълнуват съдовите хирурзи от асоциацията бяха най-добре формулирани от нейният Президент – Густав Фредрих. Във встъпителното си слово при откриването на срещата, той подчерта, че най-важното направление за асоциацията е създаването на болници в цяла Европа, занимаващи се само с диагностиката и лечението на всички съдови заболявания , без тези засягащи сърцето.

С огромно задоволство в речта си Президента на ESVS подчерта, че според най-новите проучвания представени на форума повече от 40% от съдовите интервенции в света вече се извършват чрез използване на ендоваскуларни техники (по популярни сред пациентите като «безкръвни операции») - направление в което Европейското дружество изключително активно работи от години.


- Как се вписаха в срещата представителите на българската съдова хирургия?
Считам, че нашата гилдия се интегрира все по-успешно в годишните срещи на асоциацията и аз искрено се надявам новостите представдени в Амстердам, да бъдат внедрени и в наши болници.
Тук не мога да не изтъкна със задоволство, че значима част от най-съвременните методи за лечение на съдовите заболявания вече се предлагат в Отделението по съдова хирургия на болница «Свети Иван Рилски» и нашите пациенти ежедневно могат да се възползват от тях.


Какви са Вашите впечатления от Холандия?

-За съжаление не можах да отделя много време за да разгледам подробно Амстердам, но градът е изключително красив и подреден. Залага се най-вече на екологични технологии, както при добива на електроенергия, така и в транспортните решения – придвижването е най-вече с трамваи и влакове, каналите са пълни с лодки с туристи, а хилядите велосипедисти са една от запазените марки на града.
Не мога обаче да не изтъкна, че всеки турист имащ възможност да бъде в Амстердам трябва да посети музея на Ван Гог – да разгледаш прекрасните картини на гениалният художник е скъп спомен за цял живот.