понеделник, 20 декември 2010 г.

Лимфедем на крайниците – диагноза, класификация и съвременно лечение Част 2


Лимфедем на крайниците – диагноза, класификация и съвременно лечение
Част 2
Днес за основно лечение на лимфедема се счита неоперативното, което се прилага в 95% от случаите се базира на “деконгестивната” терапия (ДКТ) на Проф. М. Фьолди от Германия. Състои от комбинация от методи, които ускоряват лимфния ток. Прилагането на ДКТ дава добър лечебен резултат в 1 и 2 стадий на лимфедема. Лечението се извършва в различни по брой лечебни сеанса в зависимост от тежестта на лимфния оток, като нерядко се налагат по 2 и повече курса на лечение годишно.
Завършването на лечебен курс деконгестивна терапия се последва от задължително бандажиране на крайника със специални превързочни материали. Самостоятелното медикаментозно лечение е без резултат.
Оперативното лечение включва микрохирургия с лимфовенозни анасто-
мози при вторичен лимфедем или пластични операции на кожа и подкожие
като ефектът не винаги е задоволителен.
Индикации и контраиндикации за деконгестивна терапия по Фьолди
Показани за деконгестивна терапия по Фьолди са без изключение всички болни в първи и втори стадий на лимфедем на крайник, които нямат контраиндикации за това лечение. В 3-и стадий това лечение също е уместно, но има ограничен ефект (частично редуциране на едема).
Съставните елементи на съвременната комплексна деконгестивна терапия по Фьолди са:
Ø Мануален и апаратен лимфен дренаж (МЛД)
Ø Компресионна терапия (бандажиране)
Ø Грижи за кожата
Ø Кинезитерапия
Ø Хигиенно-двигателен режим
Ø Диета
При провеждане на Мануалния Лимфен Дренаж (МЛД) движенията са леки като “перце” предимно поглаждащи, изпомпващо-изтласкващи с полувъртеливи движения на пръстите и дланта с бавно темпо.
Бандажиране е важно и задължително условие за успеха на терапията. Материалите, които се използват се специални нискоеластични бинтове с вградена латексова нишка.
Техниката на бандажирането е сложна, с няколко слоя помощни подложни превръзки, с конусообразна компресия намаляваща от дистално към проксимално.Превръзката трябва да бъде удобна и да дава свобода на движение в крайника.
За постигане на оптимален ефект от М Л Д е необходимо:
Ø Провеждане на курс на лечение с минимум 5 ежедневни процедури и препоръчителна поддържаща терапия от една процедура седмично в продължение на 1-2 месеца.
Ø След сеанса при пациента се провежда подходяща кинезитерапия включваща специални упражнения
Ø Лечението се повтаря в различен обем на 6 месеца
Режимът при пациентите включва: предпазване на оточният крайник от нараняване ухапвания, венозни апликации, травми, инфекции, продължително висене надолу (за ръка) или продължително стоене в право положение (за крака). Предписаната поддържаща превръзка от специален нискоеластичен чорап, чорапогащник или ръкав да се носи през целия ден, като се сваля само при повдигнат нагоре крайник (елевация) и по време на сън.
Диетата трябва да е бедна на сол, мазнини и калории, тъй като напълняването влошава хода на заболяването.
Ø В резултат на проведените процедури чувствително се подобрява тургурът на кожата, която става нормално розова и еластична.
Ø Активирането на лимфната система води до чувствително намаляване на отока.
Ø Страдащият субективно усеща крайника по-лек, по-мек, по-подвижен.
Ø Постигнатите резултати са трайни само при постоянно носене на бандажите и поддьржаща терапия и рязко подобряват качеството на живот на пациентите.
В заключение трябва да подчертаем, че лимфедема е напълно лечимо състояние когато усилията на пациента, лекаря и рехабилитатора са обединени и насочени в правилната посока.
Накрая бихме искали да отбележим, че в Отделението по Съдова хирургия на МБАЛ „Свети Иван Рилски”, Стара Загора се провежда пълният обем на деконгестивната терапия на Проф. М. Фьолди за всички нуждаещи се пациенти с лимфедем на крайниците.
1. Андреев А. под ред, Съдови заболявания, София, 1998
2. Андреев А, Съдови заболявания. Съдова и ендоваскуларна хирургия, София, 2009
3. Андреев А, Лимфедем на крайниците. Диагноза, класификация и съвременно неоперативно лечение, Национална Конференция на Българското Национално Дружество по Ангиология и Съдова хирургия, 2010