понеделник, 23 септември 2013 г.

Успешно приключиха първите студентски практики



От началото на това лято старира проекта „Студентски практики”, който е финансиран по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансиран е от Европейският социален фонд и се провежда съвместно с Министерството на Образованието и Науката и Тракийски Университет, Стара Загора.
Отделението по Съдова хирургия на МБАЛ „Свети Иван Рилски” се включи изключително активно в проекта и за много кратък период от време се превърна в едно от най-предпочитаните места за провеждане на практики на студентите по „Медицина”  и медицинските сестри от Професионално направление „Здравни грижи”.
Големият интерес на студентите се дължи на недостатъчната им практическа подготовка, желанието им за усъвършенстване, а също така и конкретните интереси на младите хора, които искат да знаят повече за диагностиката и лечението на съдовите заболявания.
Практическото обучение включи две големи направления – на медицински сестри и на медици. 
По време на практиките, бъдещите медицински сестри получиха допълнителни знания и много практически умения необходими както за работа във високо специализирани отделения по Съдова хирургия, така и в общохирургичен профил. Особено внимание беше отделено за подготовка и извършване на интравенозни и интрамускулни манипулации, на индивидуалната работа с всеки пациент,  на спецификата и на характерните особености при извършването на различни превръзки, на работата с медицинска документация и в операционна зала.


 Нашите стажантки и медицинските сестри от Отделение по Съдова хирургия - Виктория Ботушанова, Теодора Тодорова, м.с. Веселина Петкова, Ст. м. с. Галина Тодорова, Мария Гюрджилова и Милена Баракова

Студентите по „Медицина” бяха изправени пред предизвикателствата на диагностиката и лечението на съдовите заболявания. Те получиха множество практически умения в областта на ултразвуковата диагностика, медикаментозното лечение на разнообразната съдова патология, спецификата на превръзките на раните,  дължащи се на увреди на артериалната и венозна системи. Разбира се едно от най-желаните от медиците практическо обучение беше включването им в оперативните екипи, като асистенти в различни съдови оперативни интервенции.
В края на проведените практики всички студенти споделиха, че „са изключително доволни от резултатите и практическите умения, които са придобили, и че с радост ще продължат практическото си обучение при нас”.
Разбира се, че студентите винаги  са добре дошли да ни посещават и да придобиват нови умения и извън проекта „Студентски практики”, а към някои от тях вече отправихме и покана да станат част от екипа на  Отделението по Съдова хирургия на МБАЛ „Свети Иван Рилски”.

 Всички заедно - тук са и стажант лекарите Светослав Бисеров и Иван Миндов.