неделя, 20 октомври 2013 г.

XVII Годишна Национална Конференция на Българското Национално Дружество по Съдова и Ендоваскуларна Хирургия и Ангиология



От 11 до 13 Октомври, 2013 г. в Интерхотел Велико Търново се проведе XVII Годишна Национална Конференция на Българското Национално Дружество по Съдова и Ендоваскуларна Хирургия и Ангиология (БНДСЕХА).
Форумът отново беше отличен повод за среща и обмяна на опит и идеи между всички специалисти, работещи в областта на съдовите заболявания в България.
Програмата традиционно беше разделена на научни сесии по ангиология, съдова хирургия и ендоваскуларна хирургия, като в тези научни панели бяха включени и презентации в областта на флебологията.
Определено водещата тема беше все по-широкото навлизане в страната на ендоваскуларните техники, начините за тяхното приложение и резултатите от използването им.
Друга тема предизвикала голям интерес беше какви са възможностите на регенеративната медицина в лечението на съдовите заболявания на този етап. Значим отзвук предизвикаха докладите, в които се обсъждаха резултатите от приложението на съдов ендотелен растежен фактор 165 (VEGF 165) като монотерапия при иноперабилни болни и като допълнение към дистални артериални реконструкции.
Докладът на нашето отделение представи 20 годишният ни опит в диагностиката и лечението на болестта на Бюргер и също предизвика интерес сред общността на съдовите хирурзи.
Широка дискусия съпътстваше и презентациите, обсъждащи проблемите на диагностиката и лечението на хроничната венозна болест.
За втора поредна година сесията на специалистите по здравни грижи също беше изключително интересна. Като водеща тема тук се наложи лечението на труднозарастващите рани от съдов произход. Бяха представени  няколко доклада за третирането на този вид рани с различни превръзки – биологично активни, стандартни и еластични.
Отделението ни представи оригинален метод за използване на комбинирана външна еластокомпресия при лечението на венозни язви.
След завършването на научните сесии се проведе и общо събрание на БНДСЕХА на което единодушно за председател беше избран Доц. Д-р Васил Червенков, а досега действащия председател Доц. Д-р Кузман Гиров освободи поста поради изтичане на мандата му.
Разбира се, остана и малко време за разходка из живописният Велико Търново.
 Екипът на Отделението по съдова хирургия, МБАЛ "Св. Иван Рилски" взел участие в Конференцията