сряда, 14 октомври 2015 г.

XIX национална годишна конференция на БНДСЕХА

От 8 до 11 Октомври, 2015 г. в хотел “Интернационал”, Златни пясъци се проведе Годишната Национална Конфренция на Българското Национално Дружество по Съдова и Ендоваскуларна Хирургия и Ангиология (БНДСЕХА).
Екипът на клиниката по Съдова хирургия и ангиология при МБАЛ “Тракия” се представи изключително успешно по време на форума.
Нашите участници във форума - Д-р С. Бисеров, ст.м.с. Г. Тодорова, Доц. Д-р Димитър Петков, м.с. К. Баева,
м. с. С. Кралева, Д-р И. Тенев
В различните научни сесии представихме разнобразни теми, касаещи лечението на съдовите заболявания:
От Доц. Д. Петков “Ендоваскуларни процедури при TASC D лезии в аорто-илиачният сегмент”
От Д-р Иван Тенев “Докъде достигнаха възможностите на Ендо Венозната Лазерна Аблация”
От Д-р Светослав Бисеров “Перманентна вакуум терапия при лечение на хронични трудно заздравяващи рани”.
И трите доклада предизвикаха много голям интерес сред аудиторията.
Традиционна вече стана и научната сесия на медицинските специалисти по здравни грижи. Тук екипът на медицинските сестри от Клиниката представи доклада “Участие и задължения на медицинската сестра при перманентна вакуум терапия”, който предизвика обширна дискусия върху възможностите на този метод за лечение на рани.
На специализиран симпозиум в рамките на програмата на националната конференция Доц. Д. Петков представи пред съдово-хирургичната общност “Angiodroid – първият автоматичен инжектор на СО2 като контрастно вещество при съдова диагностика и ендоваскуларни процедури-възможности и предимства”, апаратът, който вече е участвувал в множество ендоваскуларни процедури в болница “Тракия”, Стара Загора.
Интересът беше изключително голям и много от Клиниките и Отделенията по съдова хирургия заявиха сериозен интерес към закупуването на Angiodroid.
Презентацията на Angiodroid
Изключително високо бяха оценени и докладите на нашите гости от Marien Hospital, Аахен, Германия. Доц. Д-р Готфрид Момерц представи доклад в областта на най-дискутираната в света тема за ендоваскуларно лечение на аневризмите на коремната аорта (EVAR) – “Chances and limits of endovascular aortic surgery” , а Д-р Огнян Каменов представи “Open or endovascular aortic repair in connective tissue diseases”.
С нашите  гости от Аахен, Германия

В края на това изложение не може да не се изтъкне изключителният интерес на участниците към програмата на Конференцията, перфектната организация и високата стойност на презентациите, изнесени от нашите и чуждестранни лекари, занимаващи се ежедневно със съвременната диагностика и лечение на съдовите заболявания.