понеделник, 9 май 2016 г.

Традиционни безплатни прегледи за хронична венозна болест започват в област Стара Загора


Първи в България излъчихме с интернет видеомост ендовенозна лазерна аблация
Доц. Д-р Димитър Петков, д.м, Началник отделение по съдова и ендоваскуларна хирургия, МБАЛ “Тракия”, Стара Загора
“Здравна поща”, 6.05 - 15.05. 2016, година XVI, бр. 19 (837)

Доц. Петков, Вашата традиционна кампания в помощ на пациентите с разширени вени отново е в разгара си. С какво тя е различна през този сезон?
- Докато в предходните години кампанията ни беше фокусирана върху индивудуалният подход към пациентите с Хронична Венозна Болест (ХВБ, разширени вени) и възможността им да получат компетентни диагноза и лечение, през този сезон освен към пациентите сме насочили високоспециализирана медицинска информация и към общопрактикуващите лекари в региона. Тази нова насока не е случайна. През изминалите няколко години Отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия в болница “Тракия” се превърна в един от водещите центрове в страната, в който се извършва диагностика и лечение на хроничната венозна болест на европейско ниво. Това беше и причината, като част от кампанията да организираме среща с общопрактикуващите лекари в региона, за да ги запознаем как може и трябва да се лекува това заболяване през 21 век. Срещата премина при изключителен интерес. Водещото събитие в нейната програма беше излъчената с интернет видеомост Ендо Венозна Лазерна Аблация на пациентка с хронична венозна болест, която приключи само за 13 минути. Не може да не отбележим, че предаване на такава операция на живо се извършва за първи път страната. Приятна изненада за всички присъстващи лекари беше и възможността да задават въпроси директно към оперираната пациентка, която веднага след интервенцията пристигна в залата на събитието и демонстрира както липсата на каквото и да е затруднение при ходене, така и отсъствието на болка след интервенцията.
Каква полза конкретно ще имат пациентите, които ще бъдат прегледани в рамките на традиционната ви кампания?
Всички пациенти с Хронична Венозна Болест, които са се записали за безплатните прегледи ще бъдат консултирани от мен и съдовите  хирурзи Д-р Антон Елкин и Д-р Иван Тенев. Ако се налага ще  им бъде препоръчана допълнителна съдова диагностика и разбира се, с колегите ще обсъдим и предпишем план за тяхното лечение, за да може да се подобри качеството им на живот.
Как болните с Хронична Венозна Болест ще могат да се запишат за традиционните безплатни прегледи?
През тази пролет прегледи ще се извършват по следният график: на 10 и 17 Май в Раднево, Медицински център 1, телефонът за записване е 0417/83090, на 18 Май - в Казанлък, Медицински Център “Мазалат”, телефон: 0431/62225. В Стара Загора прегледие ще бъдат на 16, 17 и 18 Май в Медицински Център “Трета поликлиника”, телефонът за записване е: 042/987 754. Записванията ще започнат на 9 Май за Раднево и на 11 Май за Казанлък и Стара Загора.

Доц. Димитър Петков е с току-що оперираната пациентка, на срещата с общопрактикуващите лекари от региона.