събота, 2 юли 2016 г.

Болница “Тракия” се превърна в третият център за безкръвни операции при аневризми на коремната аорта (EVAR) в страната



Екипът на доц. Димитър Петков, началник на Отделението по Съдова и ендоваскуларна хирургия, заедно с германския им колега проф. Готфрид Момерц, началник на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в германската болница „Мариен Хоспитъл“, извършиха първите две ендоваскуларни процедури за лечение на аневризми на коремната аорта (EVAR). Пациентите бяха двама мъже над 70 години.

                                          Етап от ендоваскуларните интервенции

„Мисля, че това е третата болница в България, която прави такива операции и определено считам, че тя е в числото на центровете, които ще обучават останалите съдови хирурзи. Доц. Петков работи много усилено през последните две години, за да стигне до този успех“, заяви проф. Момерц след края на интервенциите. Според него безкръвните операции вече са рутинни в Болница „Тракия”. „Екипът на доц. Петков показа това и днес (бел. р. сряда). Те бяха перфектно подготвени за всичко. Сигурен съм, че това е рутинна процедура за този екип и тази болница“, допълни проф. Момерц.

                                        Проф. Момерц и Доц. Петков по време на прескоференциите


Двете интервенции бяха извършени в сряда и приключиха успешно. И на двамата пациенти бяха поставени бифуркационни стентове (индивидуално изработени покрити стентове, които се разклоняват от коремната аорта към магистралните артерии на двата крака и изключват кръвният поток от аневризмата). В момента пациентите се възстановяват успешно.
                    Екипът на клиниката и всички колеги, които помогнаха за извършването на EVAR.