понеделник, 8 август 2016 г.

Епидемиологията на аневризмите на абдоминалната (коремна) аорта (ААА) в Европа се променя

Намаляването на тютюнопушенето категорично влияе позитивно на заболяването

Докато през 20 век инцидентите с руптури (разкъсване) на абдоминалните аневризми (ААА) и фатален край нарастваха непрекъснато, то в началото на 21 век е регистрирано категорично намаляване на смъртните случай в развитите европейски държави.

Различни клинични проучвания от края на 20 век показваха заболеваемост от ААА между 5% и 7,6% сред населението.  В началото на 21 век в Англия е регистрирано значително снижение на заболеваемостта, достигащо до 1,19%.
В статията се анализират данните за връзка между заболеваемостта от ААА и тютюнопушенето в 23 европейски държави за периодите 1970 – 2013 г. и 2000 – 2014 г.  Сравнителната оценка между двата периода не открива  разлика във възрастта на пациентите, но в Англия е регистрирана редукция на  смъртността от 14, 8% до 7,8%,  а за посочените периоди е налице редукция на смъртността в Германия (от 4,3% до 2,8%) и Холандия (от 11,7% до 5,1%).  За съжаление за посочените периоди в Източна Европа смъртноста от руптури на ААА нараства - в Хърватия  (от 3% на 5%) и в Унгария (от 2,8% до 4,5%). Това категорично може да се свърже с високият процент на пушачите в Източна Европа (Русия 33%, Хърватска 31%) в сравнение с пушещите в Западна Европа ( Исландия 13%, Обединеното Кралство 20%).
Множество проучвания доказват категоричната връзка между тютюнопушенето и развитието на ААА, както и с опастността от развитие на руптура.
Статистическият анализ на получените от цитираните по-горе проучвания данни също категорично подкрепят връзката между тютюнопушенето и ААА.
Като препоръки срещу развитието на ААА освен активен скрининг се обсъжда и налагането на препоръките на Световната Здравна Организация за борба срещу тютюнопушенето, изрязаващи се в:
1.     Мониторинг на тютюнопушенето
2.     Предлагане на помощ за спирането му
3.     Предупреждения за опастностите от пушенето
4.     Стимулиране на рекламите срещу тютюнопушенето
5.     Повишаване цените на цигарите


Компютърно-томографска ангиографска реконструкция на аневризма на абдоминалната аорта (ААА)

Публикацията е резюме от статията на:
David Sidloff
“The changing epidemiology of abdominal aortic aneurysms in Europe”
"Vascular News", June, 2016, p. 32