неделя, 11 септември 2016 г.

Съдови хирурзи участвуваха в Aahener Wundsymposium в Германия

На 2 и 3 септември, 2016,  в град Аахен се проведе ежегодният Конгрес, третиращ проблемите на диагностиката и лечението на хроничните рани – Aahener Wundsymposium. С всяка година форумът става все по-популярен в Германия и в него участвуват специалисти от цялата страна.
Тази есен организаторите на събитието отправиха специална покана за участие към колектива на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия от болница “Тракия”. В събитието участвуваха Доц. Димитър Петков, Д-р Светослав Бисеров и ст. м. с. Галина Тодорова.
                                         Визитата в Marien Hospital, Аахен
По време на форума бяха обсъдени проблеми свързани с пластичното възстаняване на хронични рани, лечение на келоидите, ролята на хранителният внос при лечението на раните, адаптацията на стандартите за лечебният процес при болни с незаздравяващи рани.
Значима част от Симпозиума беше посветена на практическото обучение на специалистите, занимаващи се с диагностиката и лечението на хроничните рани. По време на събитието бяха проведени редица уоркошопи свързани с приложението на вакуум терапията, външната еластокомпресия, оценката и лечението на хроничните рани, физиотерапията като елемент от лечебният процес при болни с този вид патология и много други.
Доц. Димитър Петков представи лекцията “The Bulgarian experience with treatment of chronic wounds” (“Българският опит в лечението на хроничните рани”), която беше фокусирана върху проблемите на диагностиката и лечението на хроничните рани от съдов произход. Презентацията предизвика голям интерес най-вече с представените опит и резултати от приложението на лазер терапия и комбинирана компресия при лечението на хронични рани, прилагани в нашата Клиника. Представеният анализ на микробилогичният субстрат на хроничните рани беше посрещнат с голям интерес, както поради актуалността на проблема, така и заради представените ефективни решения при провеждането на антибиотично лечение при тези пациенти.
                                                   Момент от презентацията на Доц. Д. Петков

Д-р Светослав Бисеров и ст. м. с. Галина Тодорова участвуваха активно в уоркшопите, където представиха нашият опит в лечението на хроничните рани с вакуум терапия и комбинирата еластокомпресия, които също предизвикаха ефективни дискусии и обмяна на информация за възможните ефективни лечебни решения при пациентите с хронични рани от съдов произход.
Д-р С. Бисеров и ст. м. с. Г. Тодорова бяха активни участници в обучението и дискусиите
За допълнителна информация можете да посетите и сайта на форума: