понеделник, 6 юли 2020 г.

Доц. Д-р Димитър Петков: Високите токчета и тесните дрехи са вредни за вените


Лятото е изпитание за пациентите с разширени вени
Интервю за Vesti.bg


Разговаряме с доц. Д-р Димитър Петков, началник на Отделение по съдова и ендоваскуларна хирургия МБАЛ „Тракия“, Стара Загора. Той е съдов хирург с дългогодишен опит в лечението на съдовите заболявания, с водещи интереси в областта на ендоваскуларното им лечение. Той е един от първите съдови хирурзи в страната, въвели широко ендоваскуларната лазерна аблация при лечението на варикозната болест. Член е на редица международни организации на съдовите хирурзи.

Болят ли разширените вени?
Болката при варикозната болест е много специфична. В преобладаващата част от случаите тя е дифузна. Много често е съчетана с усещането за тежест, напрежение и чувство за дискомфорт, което пациентите не винаги описват точно. Трябва да подчертаем, че тази неясна симптоматика може да е една от първите изяви на заболяването още преди да са се появили първите видими разширени вени.

Защо симптомите на уморени и тежки крака се обострят през лятото?
Лятото с неговите високи температури и влажност  винаги подлага на изпитание сърдечносъдовата ни система. Горещината засилва разширяването на кръвоносните съдове и особено на венозните. Това увеличава застоя на кръв в долните крайници, в резултат на което се развиват симптомите на тежест, умора напрежение и оток, наблюдавани най-често около глезените и стъпалата в края на деня.

Могат ли да се предотвратят разширените вени с подходящ двигателен режим и диета?
Движението и диетата, насочена към контрол на наднорменото тегло са едни от най-добрите помощници в борбата с варикозната болест. За съжаление хората обикновено си дават сметка за проблема твърде късно. Двигателните упражнения и правилното хранене допринасят за намаляване на риска от прогресия на заболяването в по-напреднали стадии и водят до облекчаване на симптомите. Когато заболяването вече е започнало, те не могат да са единственото лечение, а част от терапевтичното поведение. Бих искал да посъветвам пациентите – наслаждавайте се на движението – разходка, спорт, туризъм, танци... Проверявайте и контролирайте теглото си.

Има ли възрастова граница, след която разширените вени започват да се проявяват?
Няма задължителна връзка между стадиите на болестта и годините на пациентите, но прогресията на симптомите с напредването на времето е факт. Сериозна тежест имат и рисковите фактори като наследственост, наднормено тегло, продължително стоене или седене, бременност. Това превръща намаляването на влиянието им върху прогресирането на болестта в съставна част от лечебния комплекс.

Какво е лечението на хроничната венозна болест?
Съвременната медицина днес предлага ефективно и минимално травмиращо лечение, като подходът при всеки пациент трябва да е индивидуален- комплексен.
Днес благодарение на използваните в медицинската практика биофлавоноиди, лечението е изключително ефективно. Съвет, който бих отправил към пациентите, е да избират доказаните в световен мащаб препарати за лечение и тези, които им е предписал лекуващият ги съдов хирург, за да не бъдат разочаровани от резултатите.
По отношение на оперативното лечение - лазерна и радиофрекветна аблация в съчетание със склеротерапия с пяна и течност са без алтернатива по отношение на бързото възстановяване и позитивните резултати.
Тук бих искал да отбележа, че след провеждане на различни лечебни  процедури и постигане на оптимални резултати, пациентите не трябва да забравят, че разширените вени са хронично заболяване. С цел предпазване е необходимо продължаване на лечение и след извършване на лечебните процедури.

Дамите обичат да ходят на висок ток и да носят тесни дрехи, вредно ли е това за вените?
За съжаление високите токчета променят моториката на долните крайници и въздействат негативно върху мускулната помпа - един от главните механизми, противопоставящи се на венозният застой. Съчетаването им с тесни дрехи затруднява движението на кръвта във венозната система. Добрата новина е, че разполагаме с високоефективно медикаментозно и минимално инвазивно лечение на хроничната венозна болест, така че те спокойно могат да си позволят да носят обувки и дрехи, които до ги правят красиви и щастливи. А за разширените вени –  прегледът  при съдов хирург ще им предложи ефективно лечение.