петък, 28 април 2017 г.

Симпозиумът Charing Cross 2017

                                            Зала "Олимпия", в която се провеждаше събитието

От 25 до 28 Април, 2017 в Лондон се проведе най-голямата в Европа среща на съдовите хирурзи от цял свят. Симпозиумът стартира за първи път преди 39 години и оттогава е неизменна част от календара на водещите събития в областта на диагностиката и лечението на съдовите заболявания.
Изключително интересна част  от симпозиума са гласуванията на участниците, след което приетите чрез мнозинство тези се включват в изработваните по определени теми консенсуси.
                                                Момент от сесиите и гласуването

Тази година силно впечатление направи мощното присъствие на индустрията и предложените продукти, насочени изключително към ендоваскуларното лечение на съдовите заболявания.
                                                Изложбените площи на Симпозиума

В областта на артериалната патология водеща новина е сериозното навлизане на покритите с Паклитаксел балони и стентове, като резултатите от тяхното приложение при тромбози и стенози на артериите на долните крайници стават все по-добри, а ефекта от лечението с тях се запазва във времето.
Изключителен интерес предизвикаха новите устройства за ендоваскуларно лечение на аневризмите на абдоминалната аорта (EVAR), както и навлизащата технология, позволяваща изпълване сака на аневризмата със специален полимер, с цел подобряване на резултатите от този вид лечение.
При венозните заболявания отново лидерската позиция на лазерното и ултразвуково лечение на разширени вени беше без конкуренция, а стентирането на големи вени след фибринолиза по повод на тромбоза категорично  се превръща в стандарт.
Впечатление направи и затвърждаващото се мнение, че стентирането на каротидните стенози е свързано със значим брой последващи процедури за разлика от оперативното лечение, при което реоперациите са изключително нисък процент.

-->
В края на събитието неговият основател проф. Грийнхалч отправи покана към всички участници: - “Очакваме ви за юбилея през 2018”