събота, 27 май 2017 г.

Диагностиката на аневризмите на коремната аорта е световен проблем

Специализирано издание “Здравна поща”,бр. 21,  22-28. 05. 2017

Дни на диагностиката и лечението на Аневризмите на Абдоминалната (коремна) Аорта (ААА) организират в МБАЛ “Тракия”.
За проблемите свързани с това изключително опасно заболяване разговаряме с Доц. Д-р Димитър Петков.
Доц. Петков, какво представлява аневризмата на абдоминалната аорта?
Това е патологично разширение на аортата в областта на корема. Когато разширението стане прекалено голямо, има опасност да настъпи руптура (разкъсване) на аортата и пациентът да загине от тежка кръвозагуба.
Защо това заболяване на аортата се счита за едно от най-коварните?
Когато разширението на аортата е в началният си стадий, пациентите са без клинични симптоми. При прогресирането на заболяването може да се усети пулсираща болка около пъпа, или тежест и болезненост в кръста. Практически липсват специфични симптоми, които рано да ни насочат към тази диагноза. За съжаление много често първите симптоми са тези на руптура на ААА – много силна болка в корема в съчетание с картина на шок от настъпващата кръвозагуба.
Често ли се среща това заболяване сред населението?
Засегнати са между 5 и 10% от населението над 65 годишна възраст. В Европа всяка година се откриват 200 хиляди нови пациенти с ААА. За съжаление и смъртността е висока – в САЩ годишно около 15 хиляди човека загиват от аневризми на абдоминалната аорта. Тези данни подсказват, че активно трябва да се работи за подобряване на резултатите от ранната диагностика на заболяването.
Има ли някакъв начин хората могат да се предпазят от това изключително опасно заболяване?
При наличието на описаната симптоматика трябва да се обърнат към своят личен лекар. Извършването на ехография на коремните органи е напълно достатъчно, за да се постави диагнозата, след което болните трябва да се насочат към съдов хирург за оценка.
Какви са методите на съвременното лечение?
Лечението е винаги оперативно.  Днес отворената хирургия при това заболяване практически е изместена от ендоваскуларното (безкръвно) лечение на ААА (EVAR), като във високо развитите държави то се прилага в над 90% от случайте. Няма как да не изтъкна, че в нашето отделение също се извършват този вид ендоваскуларни интервенции, като по този начин ние осигуряваме най-съвременният стандарт на лечение на заболяването.
Каква е целта на оганизираните от болницата и от вашето отделение дни на диагностиката и лечението на аневризмите на абдоминалната аорта?

Основната цел на тази кампания е да информира хората за това заболяване и да ги ориентира към кой да се обърнат за диагностика. По време на кампанията ще организираме и срещи с различни специалисти, свързани с поставянето на диагнозата (общопрактикуващи лекари, специалисти по образна диагностика, гастроентеролози) на които ще обсъдим най-съвременните диагностични и лечебни методи при ААА и ще дискутираме възможностите да си помагаме взаимно да насочваме за правилно лечение хората с това опасно заболяване.