сряда, 12 юли 2017 г.

Доц . Димитър Петков, специалист съдова и обща хирургия: Вървим към нови и все по-сложни ендоваскуларни процедури


“Здравна поща”, 10 – 16. 07. 2017, година XVII, бр. 28 (898)
Преди броени дни екипът на отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия на старозагорската болница “Тракия” извърши поредните ендоваскуларни процедури при пациенти с аневризми на абдоминалната аорта (ААА). Интервенциите бяха извършени съвместно с Проф. Готфрид Момерц от Мариен Хоспитал, Аахен, Германия. Процедурите преминаха успешно, а пациентите вече са си у дома.
За подробностите около интервенциите разговаряме  с Доц. Димитър Петков:
-       Доц. Петков, с какво тези EVAR процедури бяха по-различни от стандартните?
-       За да може да бъде извършена стандартна EVAR процедура са необходими множество условия на които анатомията на аневризмата на аортата да отговаря. Когато те липсват, възможностите за ендоваскуларно лечение се ограничават. Благодарение на съвременните технологии ние разполагаме с устройства за EVAR, чрез които тези проблеми  се решават ефективно и при болният може да се извърши ендоваскуларна процедура. Нашите пациенти бяха с по-трудна анатомия на аневризмите на аортата. Това наложи изключително внимателен анализ на данните от компютърните томографии, прецизно планиране на интервенциите и внимателен подбор на устройствата, подходящи именно за тези болни. EVAR при болни с трудна анатомия е поредното много голямо постижение за нашето отделение и ние сме изключително радостни, че то е факт.
-       Как преминаха процедурите?
-       Интервенциите преминаха нормално и по протокол, а пациентите ни вече са в къщи. Нашите усилия бяха високо оценени от колегите ни от Германия, които споделиха, че за тях е чест да са част от екипа, извършил интервенциите.  Г-жа Ани Аврамова, представител на компанията Medtronic, осигурила устройствата, също беше изключително впечатлена от нашата работа. Тук разбира се е мястото да благодаря на всички лекари, сестри и санитари от болницата, които участвуваха в интервенциите. Няма как да не отблежа, че някой от тях дори прекъснаха отпуските си, за да участвуват в процедурите.
-       Накъде след поредните EVAR процедури?
-       Пътят е само един. Към нови и по-сложни ендоваскуларни процедури за лечение на абдоминалните аортни аневризми (ААА). По този начин ние ще разкриваме пред нашите пациенти нови възможности за провеждане на това изключително щадящо болният лечение в борбата с коварното заболяване.
Още информация за интервенциите на:
www.facebook.com
www.trakiahospital.com